Teoksen sijainti

Anna Harha mobiiliapplikaation johdattaa sinut paikalle

Sinking with the rest of the world

Tiina Raitanen

Tiina Raitasen Sinking with the rest of the world on puun ympärille kiinnittyvä hieman vesijuoksuvyötä muistuttava veistos. Se on valmistettu betonista ja siinä on teräksisiä yksityiskohtia. Teräsosat ovat kesällä 2020 Hangon luonnosta ja kaupungista löydettyjä esineitä. Raitanen on poistanut löytöesineistä ruosteen ja suojannut ne uudelleen ruostumiselta. Esineissä näkyy kuitenkin ajan syövyttävyys. Mikään puunaaminen ei palauta niitä alkuperäiseen uutuuteensa. Ne näkyvät osittain betoniseen muotoon takertuneina palasina.

Vaahtomuovinen vesijuoksuvyö on valmistettu kelluttamaan käyttäjäänsä sen verran, että liikkuminen vedessä helpottuu. Veistoksessa tämä väline ja materiaali on muuttunut painavaksi ja upottavaksi. Kannattelun sijaan se pitää kantajaansa paikoillaan ja vajottaa veden alle. Veistoksen syntyyn ovat vaikuttaneet ajatukset ilmastonmuutoksesta ja merenpinnan kohoamisesta. Siitä huokuu poeettisella tavalla turhautuminen, kyynisyys ja luovuttaminen. Onko mitään enää tehtävissä? Toisaalta teoksessa piilee myös leikkisyys. Painovyön kantaja voi soljet avaamalla vapautua taakastaan.

Veistos löytyy Pursiseuran paviljongin rannan mutkalle kasvaneesta puusta.

Kuvat: Sandra Kantanen

Tiina Raitanen (s. 1983) on Helsingissä työskentelevä ja asuva kuvataiteilija. Raitasen veistoksille on ominaista, että ne koostuvat useista osista ja materiaaleista. Hän käsittelee teoksissaan kysymyksiä havainnosta; ihmisen jäljestä, ajasta, työstä ja eksistentiaalisesta kamppailusta. Raitanen hyödyntää teoksen muotoa hakiessaan kaupunkiympäristöstä löytyneitä kuluneita ja viallisia objekteja. Hän tutkii ja työstää materiaalejaan ottamalla muotteja, valamalla objekteja ja uudelleen järjestelemällä niiden osia. Käsillä ja keholla työskentely on olennainen osa Raitasen taiteellista prosessia. Materiaalit, muotit ja veistoksen osat muotoutuvat hitaasti eri vaiheiden kautta kokonaisuudeksi, jossa ne tukeutuvat toisiinsa työn edetessä sekä lopullisessa installoinnissa.  

Tiina Raitanen valmistui kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Vuonna 2018 Raitanen opiskeli ammattitaiteilijoille suunnatut kuvanveiston projektiopinnot Kungliga Konsthögskolanissa Tukholmassa. Raitasen teoksia on ollut viimeksi esillä yksityisnäyttelyssä Hard Sinnessä Helsingissä 2019 sekä ryhmänäyttelyissä Betonitaidesymposium kulttuurikeskus Poleenissa Pieksänmäellä 2021 ja Infiltration SIC Helsingissä 2020. Hän on työskennellyt useissa ulkomaisissa taiteilijaresidensseissä. Raitanen on Suomen Kuvanveistäjäliiton jäsen.

Muut teokset

© Coastline Sculpture Project