Teoksen sijainti

Anna Harha mobiiliapplikaation johdattaa sinut paikalle

Syyllisyys

Ida Koitila

Puistovuoren laella seisoo venäläisten rakentama sodanaikainen betonibunkkeri. Sisältä horisontti näkyy pitkän ja kapean raon läpi ja toisen pienen aukon läpi pilkahtaa pala metsää. QR koodin kautta aukeaa myös näkymä veistokselle Syyllisyys, joka on ollut mutta ei ole enää läsnä. Valokuvassa bunkkerin seinällä roikkuu piikkilangasta tehty orjantappurakruunu. Piikit ovat osittain piilossa pehmeiden hiussuortuvien ja valkoisen vahan alla. Vaha on lähtenyt valumaan seinää pitkin lattialle. Kärjet muistuttavat valkoisista torahampaista tai kalkista tehtyjä kyyneleitä.

Syyllisyys käsittelee sisäistä ja ulkoista maisemaa, joiden välisiä jännitteitä voi kuvata käsitteellä Ma. Perinteisessä japanilaisessa taiteessa Ma viittaa usein tyhjään alueeseen kuvassa, mutta sanaa voi tulkita toisellakin tavalla, katsojan sisällä olevana tyhjänä tilana.

Teos bunkkerissa: Kipsi, teräs, QR- koodi.

Koko: L: 30 cm K: 22/16 cm S: 30 cm.

Kuva: Sandra Kantanen

Piilotettu teos: Piikkilanka, tekohiukset, steariini, teräs.

Koko: L: 28 cm K: 43 cm S: 15 cm.

Kuva: Perttu Saksa

Yhdistelemällä erilaisia kuvallisia kieliä, tekniikoita ja materiaaleja Koitila luo monitulkintaisia tarinoita, jotka risteilevät arkisen ja erikoisen, henkilökohtaisen ja julkisen, pienen ja suuren välimaastossa. Keskeisiä teemoja ovat ihmisen biologinen, älyllinen ja kulttuurinen evoluutio sekä metafyysiset ja uskonnolliset ilmiöt.

Ida Koitila (s.1983 Borås, Ruotsi) asuu ja työskentelee Hangossa. Kuvataideakatemiassa, Helsingissä suoritetun maisteritutkinnon jälkeen hän on pitänyt useita yksityisnäyttelyitä ja osallistunut aktiivisesti ryhmänäyttelyihin sekä Suomessa että ulkomailla. Koitilan viimeisin yksityisnäyttely Extensions nähtiin Sinnessä, Helsingissä, 2019. Tällä hetkellä hän työstää julkista taideteosta Karjaan kulttuurikeskus Uusi Fokukseen. Hän on myös neljättä vuotta mukana veistospuistossa Skulptur i Pilane teoksella Earth (2017). Teos on nykyään myös Pilane Heritage Museumin omistuksessa.

© Coastline Sculpture Project