Teoksen sijainti

Anna Harha mobiiliapplikaation johdattaa sinut paikalle

Nopeat rauniot

Leena Kangaskoski

Hangon satamaa vastapäätä Kläppuddenin rannalla sijaitsevat Leena Kangaskosken suomalaisesta savesta rakennetut veistokset. Rantahiekassa seisovien veistosten pintaa peittävät sormien painaumat sekä muotin osien väliin jääneet pursuavat saumat. Savea ei ole polttamalla kovetettu, joten veistokset seisovat hiekassa olosuhteille alttiina. Aurinko, sade ja tuuli jättävät jälkensä saven pintaan ja ajan myötä sormien jäljet hioutuvat pois, rakenne hapertuu, raunioituu ja palaa takaisin savi- ja hiekkamaaksi.

Nopeat rauniot on väliaikainen, hauras ja vaikutuksille altis. Huokoinen teos käy vuoropuhelua maiseman ja ohikulkijoiden hyväntahtoisuuden kanssa. Teoksen muotokieleen ovat vaikuttaneet havainnot rannoille rakennetuista pesistä ja majoista. Taustalla on myös ilmastoahdistuksen tuottama ajatus vaihtoehtoisista työskentelymalleista, jotka ovat pysyvän sijaan katoavia, kuluttavan sijaan kuluvia.

Material: polttamaton suomalainen savi (2021)

Kuvat: Sandra Kantanen

Leena Kangaskoski (s. 1982) on Helsingissä työskentelevä kuvataiteilija, jonka teokset ovat usein harkituin elementein rakennettuja kokonaisuuksia, joissa materiaaleilla ja niiden ominaisuuksilla on tärkeä rooli. Työskentelynsä avulla Kangaskoski tarkastelee mm. populaarin tieteen, self-helpin ja kulttuurin sisällä olevia ilmiöitä. Valmistuttuaan taiteen maisteriksi Royal College of Artista Lontoosta 2011 hän on tehnyt useita yhteistyöprojekteja eri taiteen alan ammattilaisten kanssa.

Leena Kangaskosken teoksia on esitetty mm. Barbicanin Pit-teatterissa Lontoossa, kiertävässä galleriassa Vancouverissa sekä luolan sisään rakennetussa maauimalassa Harstadissa Norjassa. Suomessa hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. MUU Galleriassa Helsingissä, Titanikissa Turussa ja Rajatila Galleriassa Tampereella. Kesällä 2021 valmistuu Helsingin taidemuseon tilaama julkinen teos Laajasalon uuteen päiväkotiin Hopealaaksoon. Leena Kangaskoski on Suomen Kuvanveistäjäliiton ja MUU ry:n jäsentaiteilija.

www.lineofpractice.com

Muut teokset

© Coastline Sculpture Project